Allianz-Tiriac in T1 2015: al 7-lea trimestru consecutiv de crestere a afacerilor 5/25/2015

• Venituri din asigurari generale si de viata de peste 274 milioane lei
  • Profit operaTional consolidat de aproape 15 milioane de lei

Rezultatele* trimestriale ale Allianz-Tiriac reconfirma tendinta de dezvoltare profitabila a afacerilor companiei, T1 2015 fiind al 7-lea trimestru consecutiv in care compania a inregistrat cresteri ale subscrierilor. Veniturile cumulate ale Allianz-Tiriac din activitatea de asigurari generale si de viata se situeaza la 274,4 milioane lei in T1 2015, inregistrand astfel o crestere de 6,0% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Dinamica pozitiva a volumului afacerilor a fost dublata de imbunatatirea profitului operational consolidat, care a avansat la 14,9 milioane lei in primele trei luni din 2015, inregistrand un plus de 4,2 milioane lei fata de T1 2014.

”Primul trimestru al anului a fost, in mod clar, un semnal ca suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivele in termeni de venituri si profitabilitate si in acest an. Am reusit sa crestem profitabil, sa ne dezvoltam sanatos. Putem vorbi de o tendinta stabila, confirmata deja de rezultatele pozitive obtinute trimestru dupa trimestru, in ultimii doi ani. In plus, este foarte important faptul ca aceasta crestere a fost dublata de o imbunatatire a profitului operational si de o serie de masuri implementate pentru cresterea accesibilizarii produselor noastre”, explica Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Asigurarile non-auto castiga teren pe segmentul asigurarilor generale

La nivelul segmentului de asigurari generale, in primele trei luni ale anului, Allianz-Tiriac a inregistrat o crestere a veniturilor de 4,1%, atingand o valoare a primelor brute subscrise de 246,3 milioane lei, de la 236,5 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut (T1 2014). Aceasta crestere a fost sustinuta in principal de dinamica accelerata inregistrata de subscrierile pe segmentul non-auto: +14,5% comparativ cu T1 2014.

Practic, toate clasele principale de asigurari non-auto au contribuit la avansul inregistrat de veniturile din asigurari generale: asigurarile de proprietati, de raspundere civila, de accidente si sanatate. Astfel, segmentul asigurarilor de bunuri si proprietati a inregistrat un plus de circa 12%, de la 42 (T1 2014) la 46,9 milioane lei (T1 2015). Similar, asigurarile de raspundere civila generala au inregistrat un avans de 11,1%, subscrierile ajungand sa depaseasca 9 milioane lei in primele trei luni ale anului curent. Clasele de asigurari de persoane (accidente, sanatate, calatorie) au generat venituri trimestriale de aproape 16 milioane de lei, evidentiind o crestere de peste 21 de procente.

”Suntem multumiti cu rezultatele obtinute din activitatea de asigurari generale in primul trimestru sub toate aspectele. Cresterea volumului de afaceri vine din segmentul non-auto, care castiga teren in portofoliul Allianz-Tiriac. Acest lucru inseamna un plus de sanatate pentru afacerile noastre. Pe de alta parte, in conditiile in care asigurarile auto detin o pondere ridicata in portofoliul Allianz-Tiriac – la fel ca la nivelul intregii piete, vom continua sa ramanem activi pe acest segment, mizand insa pe o abordare prudenta. Nu suntem dispusi sa facem rabat de la calitatea serviciilor cu care ne-am obisnuit clientii doar pentru a castiga cota de piata”, a declarat Remi Vrignaud.

Segmentul auto (Casco si RCA cumulat) a consemnat subscrieri de aproximativ 171 milioane lei in primele trei luni ale anului 2015, ramanand la un nivel stationar fata de perioada similara a anului anterior.

„Nu am tinut pasul cu dinamica pietei pe clasa asigurarilor RCA obligatorii, acolo unde a trebuit sa acceptam sa pierdem circa 8 mii de clienti. Pentru noi, aceasta linie de business ramane cea mai putin atractiva, ea continuand sa genereze pierderi. Totusi, inceputul de an indica o tendinta de reducere a acestor pierderi din activitatea RCA si suntem optimisti ca masurile interne de optimizare a structurii portofoliului nostru de asigurari obligatorii vor contribui la mentinerea acestei tendinte. Suntem insa ingrijorati de asiduitatea cu care anumite cercuri de interese insista pentru promovarea unei initiative care nu ar crea decat probleme actualului sistem RCA, atat din perspectiva operationala, cat si in sensul incarcarii costurilor. Eventuala introducere a unui monopol in domeniul evaluarii daunelor auto va ingreuna, pe de o parte, procesul de despagubire, iar pe de alta parte va majora costurile de administrare. Conform estimarilor noastre, externalizarea obligatorie a constatarii si evaluarii pagubelor auto (catre un Corp al Evaluatorilor Tehnici) va impune o crestere a tarifelor RCA cu cel putin 10 procente”, puncteaza directorul general al Allianz-Tiriac.

Pentru intreg portofoliul de asigurari generale, valoarea despagubirilor platite de Allianz-Tiriac clientilor (inclusiv terti pagubiti) in primul trimestru al anului 2015 a fost de 111,5 milioane lei. Aproape 90% din aceasta suma a fost acordata in baza politelor de asigurari auto.

Provocari pe segmentul asigurarilor de viata

Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac a realizat subscrieri de 28,2 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2015, nivel in crestere cu 5,9 milioane lei fata de T1 2014. Structura portofoliului a ramas in continuare una echilibrata, fiecare dintre cele doua categorii - asigurari traditionale, respectiv asigurari cu componenta investitionala avand o pondere de circa 50%.

”Segmentul asigurarilor de viata ramane unul plin de provocari, mai ales in conditiile in care, in acest moment ne confruntam cu un mediu economic cu dobanzi scazute. Politele traditionale cu componenta de economisire inca ofera randamente garantate de 3-3,5% p.a., rate extrem de greu - daca nu imposibil – de sustinut pe termen lung. De aceea, asiguratorii locali vor fi nevoiti sa reactioneze la aceasta situatie din perspectiva garantiilor investitionale oferite. Pe termen mediu, ne asteptam la o crestere a ponderii vanzarilor de asigurari de viata cu componenta investitionala”, concluzioneaza Remi Vrignaud.

Toate informatiile prezentate in acest document se refera la rezultate inregistrate de Allianz-Tiriac in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IFRS).
Allianz-Tiriac Asigurari SA
Departamentul Comunicare