Contact

pregatirea in fata cutremurelor

Realitatea de astazi si imaginea viitorului…din ce in ce mai multi si cu varste mai inaintate


La sfarsitul anului 2011, in luna octombrie, s-a nascut locuitorul planetei cu numarul 7 miliarde. Momentul marcheaza o noua etapa in evolutia populatiei la nivel mondial. Cresterea rapida a numarului de locuitori aduce cu sine o serie de provocari si ridica numeroase intrebari cu privire la ce ne asteapta in viitor. Sa nu uitam ca acest prag important, de 7 miliarde, este atins dupa doar 12 ani de la momentul in care locuitorul planetei cu numarul 6 miliarde a venit pe lume, la finele secolului 20, in anul 1999.

Afla mai multe aici


pregatirea in fata cutremurelor

Evolutiile demografice nasc noi provocari

Vom fi, asadar mai multi. Acestei tendinte de crestere numerica a populatiei planetei i se va adauga insa si imbatranirea acesteia. Si nu trebuie neglijat faptul ca imbatranirea populatiei va fi chiar mai rapida decat in trecut, iar manifestarea acestei tendinte va avea consecinte semnificative in plan social si economic, in special in ceea ce priveste fezabilitatea sistemelor publice de asigurari sociale. Din estimarile realizate de Natiunile Unite, varsta medie a populatiei va creste cu aproximativ 12 ani pana in anul 2100, ajungand conform previziunilor la aproape 42 de ani, de la putin peste 29 de ani, cat este in prezent.

Afla mai multe aici


Provocarile copilului 7 miliarde

Provocarile “copilului 7 miliarde”

Viata unei persoane poate fi impartita in trei mari etape din perspectiva nevoilor specifice manifestate: perioada de inceput (start-up), in care educatia si sprijinul parintilor sunt determinante, perioada maturitatii si perioada pensiei. Fiecare dintre aceste etape este caracterizata de o serie de nevoi specifice (de protectie, financiare sau pentru anumite servicii - medicale, de educatie) si este important ca pentru a raspunde fiecareia dintre acestea sa fie gasite instrumentele financiare cele mai potrivite. Fiecare dintre aceste etape ale vietii aduce cu sine noi provocari pentru parintii „copilului 7 miliarde” din perspectiva planificarii financiare.

Afla mai multe aici


pregatirea in fata cutremurelor

Alternativele de protectie si planificare ale adultului de astazi

Si adultul de astazi, parintele „copilului 7 miliarde” se confrunta cu o serie de provocari in contextul evolutiei demografice si trebuie sa ia in considerare variante alternative, pentru a nu deveni o povara pentru copilul sau. Varsta adulta este varsta la care isi asuma responsabilitatea pentru siguranta sa financiara si a familiei, daca este cazul, in concordanta cu propriile nevoi de protectie, care se diversifica odata cu intemeierea unei familii sau cu achizitionarea unor active: locuinta sau autovehicul.

Afla mai multe aici


Evident, cresterea numarului de locuitori ai planetei nu este un fenomen nou. In schimb, evolutia demografica din ultimii ani releva o accelerare a ratei de multiplicare a populatiei. Proiectiile oficiale ale ONU publicate in “World Population Prospects: The 2010 Revision” arata (pe baza unor variabile medii) ca pragul de 10 miliarde de locuitori ai planetei va fi atins in urmatorii 90 de ani, pana in anul 2100. Se estimeaza ca aceasta crestere va proveni, in principal, de la tari cu rate ridicate ale fertilitatii (tari din Africa, Asia si America Latina). Insa nu cresterea numerica a populatiei, ca fenomen de sine statator va fi principala provocare, pe care o vom avea de infruntat, ci asocierea acestei tendinte de crestere cu procesul de îmbatrânire a populatiei planetei.


Imbatranirea populatiei este determinata de un cumul de factori. Cel mai important dintre acestia este speranta mai mare de viata, generata in principal de cresterea standardelor de viata si de progresele medicinei din ultimele cateva zeci de ani, asociata cu scaderea fertilitatii. Secolul XX a adus cu sine o pondere mai mare a persoanelor cu varsta peste 60 de ani in totalul populatiei. Datele arata o tendinta de crestere a acestui procent in anii ce urmeaza, atat la nivel mondial, cat si in Europa. Nici Romania nu este ferita de aceasta tendinta de crestere a ponderii populatiei cu varsta de peste 60 de ani. Aceasta tendinta pune populatia Romaniei in fata acelorasi provocari- de a gasi alternativele potrivite pentru o buna planificare financiara, astfel incat in conditiile evolutiei demografice previzionate sa reuseasca sa beneficieze oricand de resursele financiare necesare.

Faptul ca nevoile copilului de la nastere pana ajunge la varsta maturitatii (in perioada ce poate fi numita „start-up-ul vietii”) sunt numeroase si dintre cele mai variate nu este un secret pentru nimeni - de la nevoile de baza (hrana, siguranta), pana la necesitatea unor servicii medicale adecvate, sau necesitatea accesului la educatie de calitate. Pentru un start reusit, in viata, copilul are nevoie la inceput de intreaga sustinere a familiei (in principal a parintilor). Important este modul in care parintii raspund acestor nevoi ale copilului, astfel incat acesta sa aiba parte de un start optim in viata - in siguranta, ducand o viata sanatoasa si beneficiind de nivelul de educatie potrivit pentru el.

Gasirea unor instrumente eficiente de protectie si economisire pentru a asigura viitorul “copilului 7 miliarde” se refera in principal la domeniul sanatatii si educatiei, doua zone esentiale ce influenteaza semnificativ startul copilului in viata, impunand o atentie speciala din partea parintilor.

Toate aceste proprietati implica si protectia lor odata ce au fost achizitionate. In acelasi timp, adultul incepe sa se gandeasca la posibilitatea economisirii pentru pensie si sa ia in considerare optiunile pe care le are in acest scop. Apoi, odata cu intemeierea unei familii, acesta va lua in considerare si economisirea pentru studiile copiilor si pentru protectia sa si a familiei sale in orice situatie, astfel incat familia sa nu fie afectata financiar in cazul nefericit in care i s-ar intampla ceva. De asemenea, si adultul de astazi se va confrunta in anii ce urmeaza cu aceleasi provocari legate de sistemele publice de asigurari sociale, acestea urmand sa se manifeste cu si mai multa forta, dupa toate probabilitatile.

“Este important sa trecem de la o atitudine pasiva, care ignora riscurile care ne ameninta propria persoana, proprietatile sau familia la o atitudine proactiva, prin care preluam responsabilitatea si controlul a ceea ce ni se intampla si sa incercam sa minimizam pe cat este posibil riscurile care, de ce sa nu recunoastem, sunt o realitate.”
Rangam Bir, CEO Allianz-Tiriac Asigurari

 

Arhiva Zona de siguranta Arhiva zona de siguranta
Cutremurul - un risc care poate fi controlat?
Cutremure s-au produs in trecut si vor mai fi si in viitor. Pregatirea prealabila poate minimiza pierderile materiale si de vieti omenesti in cazul producerii unui cutremur. Afla aici cum te poti pregati pentru astfel de situatii, in numarul dedicat din Zona de siguranta: “Cutremurul- un risc care poate fi controlat?”. more
.
Cutremurul - un risc care poate fi controlat?
Cutremure s-au produs in trecut si vor mai fi si in viitor. Pregatirea prealabila poate minimiza pierderile materiale si de vieti omenesti in cazul producerii unui cutremur. Afla aici cum te poti pregati pentru astfel de situatii, in numarul dedicat din Zona de siguranta: “Cutremurul- un risc care poate fi controlat?”. more
.

Allianz Tiriac Asigurari SA este inregistrata ca operator de date cu caracter personal nr. 779 si prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, in conformitate cu prevederile legale in materie de prelucrare a datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, in scopul prestarii serviciilor de asigurare.