Contact

 

Demografie si sanatate Copilaria si adolescenta Perioada adulta Varsta a treia
O viata mai lunga cu ani sanatosi
Specialistii ne arata ca unele dintre bolile cronice pot fi prevenite, iar acest lucru depinde in mare parte de noi. Oamenii traiesc mai mult decat inainte, insa mai multi ani de viata inseamna in acelasi timp mai multi ani pe care cu totii ii dorim sanatosi si fara problemele asociate bolilor cronice. more
Ce sta la baza unor ani fara probleme de sanatate? Simplu: exercitiile fizice facute cu regularitate, regimul alimentar sanatos, evitarea exceselor de orice fel. Evitarea mancarurilor mult prea sarate sau prea dulci si o dieta care sa includa cat mai multe fructe si legume, care contin vitamine si minerale poate reprezenta un prim pas care ne poate proteja sanatatea. Specialistii ne recomanda cinci portii de fructe si legume zilnic. In plus, exercitiile fizice facute cu regularitate pot sa contribuie la scaderea riscului producerii unor boli cardiace sau a altor probleme de sanatate. Nu in ultimul rand, verificarile periodice ale starii de sanatate pot depista unele probleme de sanatate in faza incipienta, evitand agravarea si cronicizarea acestora
Ziua Mondiala Alzheimer – 21 septembrie ne reaminteste una dintre marile provocari generate de imbatranirea populatiei
Proiectiile privind evolutiile demografice pe termen mediu atrag atentia asupra cresterii riscului de manifestare a uneia dintre cele mai temute boli din lume: Alzheimer. De aceea, in fiecare an, data de 21 septembrie este recunoscuta de toate Asociatiile de Alzheimer de pe glob ca fiind Ziua Mondiala Alzheimer, un moment in care se concentreaza cele mai multe eforturi de a creste nivelul de constientizare in legatura cu aceasta boala. more

Boala cerebrala ireversibila ce afecteaza memoria, intelegerea si functiile motorii ale corpului, Alzheimer distruge gradual abilitatea de a merge, de a vorbi, de a gandi si de a manca. Vorbim despre o boala incurabila astazi, careia nimeni nu-i supravietuieste.

Factor principal de risc: varsta

Factorii de risc ai aparitiei acestei boli includ fumatul, obezitatea, tensiunea arteriala ridicata, diabetul si depresia. Factorul major de risc ramane, totusi, varsta. Cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat riscul de a suferi de dementa este mai ridicat. La nivel mondial, circa 1,6% dintre barbati si 0,5% dintre femei cu varste cuprinse intre 60 si 65 de ani dezvolta diverse forme de dementa. Ratele urca la 4,6%, respectiv 3,9% pentru segmentul de populatie cu varste de 70-74 de ani si la 12,1%, respectiv 13,5% pentru barbatii, respectiv femeile de 80-84 de ani. Cel putin o treime din populatia in varsta de peste 90 de ani este afectata de dementa.

La ora actuala, estimarile indica existenta a 36 milioane de oameni din intreaga lume bolnavi de Alzheimer. In cazul in care boala ramane una incurabila, pana in anul 2050 numarul celor care sufera de aceasta forma de dementa se va tripla, pana la cifra de 115 milioane de persoane.

Manifestarea tendintei de imbatranire a populatiei este principalul factor generator al acestor proiectii sumbre. Conform datelor publicate de Natiunile Unite, se estimeaza o dublare a procentului locuitorilor globului cu varsta de peste 60 de ani, intr-un interval de doar 40 de ani: de la 11% (in anul 2010) din totalul populatiei planetei, la 22% in anul 2050. In Europa ponderea persoanelor in varsta de peste 60 de ani va ajunge in anul 2050 la 34%, de la 22% in 2010. Cat priveste Romania ponderea persoanelor de peste 60 de ani se va situa la circa 36% in 2050 (fata de 20% in 2010).

Provocari…

“Alzheimer este cea mai importanta forma de dementa si este, fara indoiala, una dintre cele mai mari provocari medicale, dar si socio-economice pe care le are de infruntat societatea noastra astazi. In spatele cifrelor se ascunde o suferinta umana imensa, iar societatea noastra trebuie sa faca fata provocarii”, spune Max Link, Director Consultanta Medicala in cadrul Grupului Allianz.

Conform unui studiu Allianz Demographic Pulse care analizeaza proiectiile evolutiei riscului de dementa, povara pusa asupra economiei de cheltuielile cu persoanele ce sufera de dementa este deja mare. Astfel, la nivel mondial se estimeaza un cost total de 450 miliarde de euro pentru bolnavii de Alzheimer in anul 2010. Cifra include nu doar costurile pentru ingrijire medicala formala, dar si cele informale existente in cazul ingrijirii acordate de catre rude. La nivel global, in jur de 42% din totalul costurilor se refera la ingrijirea formala si informala si numai 16% din aceste costuri reprezinta exclusiv servicii medicale, cu toate ca pentru marea majoritate (peste 70%) a bolnavilor cu dementa, ingrijirea acestora se face acasa, de catre rude.

In tarile industrializate din vestul Europei, costurile cu ingrijirea unui pacient cu manifestari de dementa depasesc veniturile medii anuale ale populatiei. In Marea Britanie, de exemplu, calculele cercetatorilor indica faptul ca este nevoie de 32.265 euro pentru ingrijirea unui bolnav de Alzheimer, in conditiile in care venitul mediu per locuitor se situeaza la 28.825 euro. Asociatia Elvetiana de Alzheimer estimeaza costurile individuale de ingrijire pentru un pacient ce sufera de dementa la 42.500 de euro.

Alzheimer:sperante pentru viitor...
Prognozele arata sumbru, dar tocmai de aceea nu trebuie sa evitam sa discutam pe acest subiect extrem de sensibil, al ravagiilor pe care le face manifestarea tot mai frecventa a Alzheimer-ului. Recunoasterea zilei de 21 septembrie ca fiind Ziua Mondiala Alzheimer este un pas inainte in directia constientizarii, a unei mai bune intelegeri. more

Urmare a proiectiilor privind evolutiile demografice, este important sa intelegem boala si cum sa interactionam cu persoanele afectate de aceasta boala. Unul din efectele bolii este reprezentat de pierderea orientarii spatiala si temporala. Asta inseamna ca este necesar sa gasim solutii care sa permita persoanelor afectate sa duca o viata independenta cat mai mult timp posibil. Asta inseamna si necesitatea sustinerii rudelor celor afectati si altor persoane care ingrijesc bolnavii de Alzheimer. O posibila optiune ar fi extinderea centrelor de zi care ofera ingrijire”, declara Michaela Grimm, economist senior in cadrul Allianz.

Desi nu exista inca nici un semn pozitiv care sa ofere speranta gasirii unui leac pentru Alzheimer, tratarea precoce a bolii poate face o diferenta, nu numai pentru persoanele care traiesc cu povara acestei boli si pentru ingrijitorii lor, dar, de asemenea, la nivelul bugetului public.

Guvernele ar trebui sa cheltuiasca acum pentru a face economii mai tarziu. Cercetatorii spun ca diagnosticarea bolii in faze incipiente poate genera economii nete de pana la 10.000 de dolari per pacient in țarile cu venituri mari. Actualmente, pana la trei sferturi dintre oamenii din intreaga lume care traiesc cu povara dementei nu au fost diagnosticati, creand un imens "decalaj de tratament".

Imbunatațirea diagnosticarii timpurii depinde de inlaturarea credintei false ca dementa este o parte normala a procesului de imbatranire si ca nimic nu poate fi facut. Medicamente, sprijin și consiliere pentru persoanele cu dementa in stadiu incipient, precum si ingrijitorii pot imbunatați calitatea vieții si chiar vigilenta mentala.

Fiecare tara ar trebui sa aiba o strategie nationala in legatura cu manifestarea dementei, inclusiv imbunatatirea programelor de formare a personalului medical in vederea identificarii primelor semne de manifestare a dementei, imbunatatirea accesului la tratamente cu medicamente si non-medicamentoase. Multe dintre tari, cum ar fi Australia, Anglia, Franța, Norvegia și Coreea de Sud au acceptat aceasta provocare.

Este vital sa ne concentram pe a face tot ce este posibil pentru a reduce riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, in primul rand. Asta inseamna, de exemplu, modificarea stilului de viata. Poate insemna dieta, controlul greutatii si exercitii fizice, pentru ca toate acestea combat unul dintre factorii de risc pentru boala Alzheimer, respectiv diabetul. Renuntarea la fumat, tratarea depresiilor majore si mentinerea eforturilor intelectuale active pot, de asemenea, ajuta. Unii medici recomanda, de asemenea, controlul tensiunii arteriale, mentinerea nivelului de colesterol sanatos, reducerea stresului si un somn bun.

Masuri care pot scadea riscul de a dezvolta o forma de dementa

Cercetatorii au descoperit cateva moduri in care ne putem proteja creierul de anumite riscuri si care ar putea contribui si la scaderea riscului de a dezvolta Alzheimer, iar in anii ce urmeaza ne putem astepta la noi descoperiri. Iata cateva aspecte care merita retinute si care pot contribui la scaderea riscului de a dezvolta o forma de dementa la o varsta mai inaintata, ajutandu-ne sa ramanem intr-o forma buna fizica si mentala.

more
 • Un stil de viata active- stilul de viata pasiv, care nu implica multa activitate mentala sau fizica favorizeaza dezvoltarea dementei. De fapt, a duce un stil de viata activ cat mai mult posibil poate ajuta la prevenirea unui mare numar de boli. Cercetatorii au aratat ca exercitii complexe la o varsta inaintata pot reduce ci 50% riscul unul declin in ceea ce priveste performanta mentala.
 • Creierul trebuie exersat- puteti ramane activi mental daca va place sa cititi, sa scrieti, sa rezolvati cuvinte incrucisate, sa cantati la un instrument, sau conversati frecvent cu alte persoane. Cu cat este mai intensa activitatea creierului, cu atat mai activi ramanem la o varsta mai inaintata. Pianul, de exemplu, face minuni pentru memorie, mai ales daca ne gandim la faptul ca abilitatile motorii necesare pentru a canta imbunatatesc in acelasi timp circulatia.
 • Antrenamentul constant al creierului- in cazul in care nu ne mai antrenam si provocam creierul in mod constant, reteaua conexiunilor dintre celulele creierului se deterioreaza.
 • Alimentatia adecvata- o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume care contin vitaminele C si E poate contribui la scaderea riscului de dezvoltare a dementei. In plus, e important sa te asiguri ca pestele face parte din dieta macar o data pe luna. O dieta cu multe grasimi, pe de alta parte, poate duce la greutate in plus, alterand circulatia la nivelul creierului si crescand, in consecinta, riscul de manifestare a dementei. In plus, alcoolul si tutunul pot facilita aparitia bolii, fiind substante care distrug celulele creierului.
 • Nu tine de genetica, mai degraba tine de gen- dementa poate fi rar atribuita unor factori genetici. Statisticile ne arata, mai degraba, ca femeile dunt cele mai expuse. Dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 90 de ani care sufera de forme de dementa, 70% sunt femei, prin urmare acestea sunt cele care ar trebui sa acorde mai multa atentie prevenirii.
 • Gandurile pozitive pot ajuta- depresia se numara, la randul sau, printre factorii de risc. In special in randul persoanelor tinere, depresia poate cauza simptome similare celor cauzate de dementa. Cu toate ca incidenta este mai scazuta in randul persoanelor tinere, oamenii pot fi diagnisticati cu o forma timpurie de dementa chiar de la varsta de 30 de ani daca depresia nu este tratata.
 • Efectele poluarii- datele sugereaza faptul ca persoanele care vin cu regularitate in contact cu pesticide, de exemplu (asa cum este cazul agricultorilor sau viticultorilor), cu metale grele otravitoare sau cu anumiti solvent sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta o forma de dementa. Este important sa ne protejam in masura in care acest lucru este posibil si din acest punct de vedere.
Lumea imbatraneste: vom fi tot mai multi cu varste de peste 75 de ani

Deja traficul din zilele noastre este periculos in special pentru cei foarte tineri sau foarte varstnici. Conceptul de mobilitate de maine trebuie sa ia in calcul ca este necesar ca traficul sa ramana gestionabil in mega-orase, pentru toate grupele de varsta. "Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti" considera Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

more

"Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti"

Toti cei care au trait in New York sau Tokyo in anii ’70 erau parte a unei minoritati globale in ciuda celor peste 10 milioane de locuitori in fiecare din aceste doua orase. Astazi exista deja 23 astfel de mega-orase si aproape fiecare a zecea persoana a lumii traieste in unul dintre ele. Conform expertilor, populatia globului va creste cu 2,3 miliarde de persoane pana in 2050, toti acestia urmand sa fie absorbiti de ariile urbane. Conform unui studiu al Natiunilor Unite, aproximativ 67% din populatia lumii va ajunge, in 2050, sa traiasca in orase. Pana atunci, numarul mega-oraselor ar putea sa creasca la aproximativ 100.

Daca ne gandim la masele de oameni care se vor deplasa in aceste orase si la nivelul insuportabil al traficului, devine clar ca actualele sisteme de trafic nu vor mai face fata. Pana cand noi concepte vor fi puse in practica, trebuie protejati cei mai vulnerabili participanti la trafic. "Este clar ca subiectul sigurantei in trafic capata mai multa importanta intr-o societate care imbatraneste. In Statele Unite si Europa numarul celor cu varsta peste 75 de ani se va dubla pana in anul 2050, iar in Asia va fi chiar de aproape patru ori mai mare decat in prezent. Pentru o cat mai buna calitate a vietii la o varsta inaintata trebuie sa iti pastrezi mobilitatea, chiar si atunci cand vederea, auzul, flexibilitatea si reactiile incep sa se deterioreze”, explica Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

Ponderea populatiei cu varsta peste 75 de ani (%)

  2012 2030 2050
Europa 8,55 11,71 16,57
Belgia 8,78 10,76 14,38
Danemarca 7,11 11,31 14,61
Germania 9,54 13,45 20,18
Finlanda 8,22 13,30 14,80
Franta 9,00 12,12 15,69
Grecia 9,69 11,63 17,36
Luxemburg 6,73 8,63 13,91
Irlanda 5,08 8,09 11,82
Italia 10,27 12,91 19,00
Olanda 7,11 11,78 16,61
Austria 8,05 11,29 17,17
Portugalia 8,82 11,79 17,37
Suedia 8,48 11,93 14,24
Spania 8,88 11,09 17,75
Marea Britanie 7,99 10,59 13,79
Bulgaria 8,04 11,71 16,33
Estonia 8,01 10,80 14,81
Letonia 7,78 10,61 16,48
Lituania 7,48 9,64 15,49
Malta 6,72 12,32 14,61
Polonia 6,59 10,66 15,04
Romania 6,75 9,56 15,71
Republica Ceha 6,64 11,33 14,63
Ungaria 7,49 11,17 14,86
Cipru 5,62 9,29 12,36
Asia 2,57 4,34 8,19
Rusia 5,99 7,60 10,16
Turcia 2,28 3,89 8,16
Statele Unite 6,17 9,16 11,76
Australia 6,31 9,46 12,99
Parintele “copilului 7 miliarde" si provocarile sale
Si adultul de astazi, parintele „copilului 7 miliarde” se confrunta cu o serie de provocari in contextul evolutiei demografice si trebuie sa ia in considerare variante alternative, pentru a nu deveni o povara pentru copilul sau. Varsta adulta este varsta la care isi asuma responsabilitatea pentru siguranta sa financiara si a familiei, daca este cazul, in concordanta cu propriile nevoi de protectie, care se diversifica, odata cu intemeierea unei familii sau cu achizitionarea unor active: locuinta sau autovehicul. more
Toate aceste proprietati implica si protectia lor odata ce au fost achizitionate. In acelasi timp, adultul incepe sa se gandeasca la posibilitatea economisirii pentru pensie si sa ia in considerare optiunile pe care le are in acest scop. Apoi, odata cu intemeierea unei familii, acesta va lua in considerare si economisirea pentru studiile copiilor si protectia sa si a familiei sale in orice situatie, astfel încat familia sa nu fie afectata financiar in cazul nefericit in care i s-ar intampla ceva. De asemenea, si adultul de astazi se va confrunta in anii ce urmeaza cu aceleasi provocari legate de sistemele publice de asigurari sociale, acestea urmand sa se manifeste cu si mai multa forta, dupa toate probabilitatile. Vorbim, asadar, de o serie de provocari carora adultul de astazi trebuie sa le faca fata. Care sunt, insa, alternativele sale? Una dintre cele mai accesibile modalitati prin care adultul se poate proteja impotriva riscurilor care ii ameninta propria persoana sau proprietatile este incheierea unei polite de asigurare de viata sau a proprietatilor pe care le detin.

Alternative de protectie si planificare ale adultului de astazi:

- asigurari pentru proprietatile pe care le detine: auto, locuinta, etc.

- asigurari de viata cu componenta de economisire sau de investitie

- pensii private facultative si/ sau obligatorii
Evolutia demografica- mai multi
locuitori ai planetei si mai multi
pensionari

Evolutia populatiei planetei, conform previziunilor realizate de institutii internationale poate fi sintetizata pe scurt astfel- mai multi si cu varste mai avansate (o pondere mai mare a pensionarilor). more

"Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti"

Toti cei care au trait in New York sau Tokyo in anii ’70 erau parte a unei minoritati globale in ciuda celor peste 10 milioane de locuitori in fiecare din aceste doua orase. Astazi exista deja 23 astfel de mega-orase si aproape fiecare a zecea persoana a lumii traieste in unul dintre ele. Conform expertilor, populatia globului va creste cu 2,3 miliarde de persoane pana in 2050, toti acestia urmand sa fie absorbiti de ariile urbane. Conform unui studiu al Natiunilor Unite, aproximativ 67% din populatia lumii va ajunge, in 2050, sa traiasca in orase. Pana atunci, numarul mega-oraselor ar putea sa creasca la aproximativ 100.

Daca ne gandim la masele de oameni care se vor deplasa in aceste orase si la nivelul insuportabil al traficului, devine clar ca actualele sisteme de trafic nu vor mai face fata. Pana cand noi concepte vor fi puse in practica, trebuie protejati cei mai vulnerabili participanti la trafic. "Este clar ca subiectul sigurantei in trafic capata mai multa importanta intr-o societate care imbatraneste. In Statele Unite si Europa numarul celor cu varsta peste 75 de ani se va dubla pana in anul 2050, iar in Asia va fi chiar de aproape patru ori mai mare decat in prezent. Pentru o cat mai buna calitate a vietii la o varsta inaintata trebuie sa iti pastrezi mobilitatea, chiar si atunci cand vederea, auzul, flexibilitatea si reactiile incep sa se deterioreze”, explica Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

Populatia cu varsta peste 75 de ani

  2012 2030 2050
Europa 8,55 11,71 16,57
Belgia 8,78 10,76 14,38
Danemarca 7,11 11,31 14,61
Germania 9,54 13,45 20,18
Finlanda 8,22 13,30 14,80
Franta 9,00 12,12 15,69
Grecia 9,69 11,63 17,36
Luxemburg 6,73 8,63 13,91
Irlanda 5,08 8,09 11,82
Italia 10,27 12,91 19,00
Olanda 7,11 11,78 16,61
Austria 8,05 11,29 17,17
Portugalia 8,82 11,79 17,37
Suedia 8,48 11,93 14,24
Spania 8,88 11,09 17,75
Marea Britanie 7,99 10,59 13,79
Bulgaria 8,04 11,71 16,33
Estonia 8,01 10,80 14,81
Letonia 7,78 10,61 16,48
Lituania 7,48 9,64 15,49
Malta 6,72 12,32 14,61
Polonia 6,59 10,66 15,04
Romania 6,75 9,56 15,71
Republica Ceha 6,64 11,33 14,63
Ungaria 7,49 11,17 14,86
Cipru 5,62 9,29 12,36
Asia 2,57 4,34 8,19
Rusia 5,99 7,60 10,16
Turcia 2,28 3,89 8,16
Statele Unite 6,17 9,16 11,76
Australia 6,31 9,46 12,99
O viata mai lunga cu ani sanatosi
Specialistii ne arata ca unele dintre bolile cronice pot fi prevenite, iar acest lucru depinde in mare parte de noi. Oamenii traiesc mai mult decat inainte, insa mai multi ani de viata inseamna in acelasi timp mai multi ani pe care cu totii ii dorim sanatosi si fara problemele asociate bolilor cronice. more
Ce sta la baza unor ani fara probleme de sanatate? Simplu: exercitiile fizice facute cu regularitate, regimul alimentar sanatos, evitarea exceselor de orice fel. Evitarea mancarurilor mult prea sarate sau prea dulci si o dieta care sa includa cat mai multe fructe si legume, care contin vitamine si minerale poate reprezenta un prim pas care ne poate proteja sanatatea. Specialistii ne recomanda cinci portii de fructe si legume zilnic. In plus, exercitiile fizice facute cu regularitate pot sa contribuie la scaderea riscului producerii unor boli cardiace sau a altor probleme de sanatate. Nu in ultimul rand, verificarile periodice ale starii de sanatate pot depista unele probleme de sanatate in faza incipienta, evitand agravarea si cronicizarea acestora
Parintele “copilului 7 miliarde" si provocarile sale
Si adultul de astazi, parintele „copilului 7 miliarde” se confrunta cu o serie de provocari in contextul evolutiei demografice si trebuie sa ia in considerare variante alternative, pentru a nu deveni o povara pentru copilul sau. Varsta adulta este varsta la care isi asuma responsabilitatea pentru siguranta sa financiara si a familiei, daca este cazul, in concordanta cu propriile nevoi de protectie, care se diversifica, odata cu intemeierea unei familii sau cu achizitionarea unor active: locuinta sau autovehicul. more
Toate aceste proprietati implica si protectia lor odata ce au fost achizitionate. In acelasi timp, adultul incepe sa se gandeasca la posibilitatea economisirii pentru pensie si sa ia in considerare optiunile pe care le are in acest scop. Apoi, odata cu intemeierea unei familii, acesta va lua in considerare si economisirea pentru studiile copiilor si protectia sa si a familiei sale in orice situatie, astfel încat familia sa nu fie afectata financiar in cazul nefericit in care i s-ar intampla ceva. De asemenea, si adultul de astazi se va confrunta in anii ce urmeaza cu aceleasi provocari legate de sistemele publice de asigurari sociale, acestea urmand sa se manifeste cu si mai multa forta, dupa toate probabilitatile. Vorbim, asadar, de o serie de provocari carora adultul de astazi trebuie sa le faca fata. Care sunt, insa, alternativele sale? Una dintre cele mai accesibile modalitati prin care adultul se poate proteja impotriva riscurilor care ii ameninta propria persoana sau proprietatile este incheierea unei polite de asigurare de viata sau a proprietatilor pe care le detin.

Alternative de protectie si planificare ale adultului de astazi:

- asigurari pentru proprietatile pe care le detine: auto, locuinta, etc.

- asigurari de viata cu componenta de economisire sau de investitie

- pensii private facultative si/ sau obligatorii
Ziua Mondiala Alzheimer – 21 septembrie ne reaminteste una dintre marile provocari generate de imbatranirea populatiei
Proiectiile privind evolutiile demografice pe termen mediu atrag atentia asupra cresterii riscului de manifestare a uneia dintre cele mai temute boli din lume: Alzheimer. De aceea, in fiecare an, data de 21 septembrie este recunoscuta de toate Asociatiile de Alzheimer de pe glob ca fiind Ziua Mondiala Alzheimer, un moment in care se concentreaza cele mai multe eforturi de a creste nivelul de constientizare in legatura cu aceasta boala. more

Boala cerebrala ireversibila ce afecteaza memoria, intelegerea si functiile motorii ale corpului, Alzheimer distruge gradual abilitatea de a merge, de a vorbi, de a gandi si de a manca. Vorbim despre o boala incurabila astazi, careia nimeni nu-i supravietuieste.

Factor principal de risc: varsta

Factorii de risc ai aparitiei acestei boli includ fumatul, obezitatea, tensiunea arteriala ridicata, diabetul si depresia. Factorul major de risc ramane, totusi, varsta. Cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat riscul de a suferi de dementa este mai ridicat. La nivel mondial, circa 1,6% dintre barbati si 0,5% dintre femei cu varste cuprinse intre 60 si 65 de ani dezvolta diverse forme de dementa. Ratele urca la 4,6%, respectiv 3,9% pentru segmentul de populatie cu varste de 70-74 de ani si la 12,1%, respectiv 13,5% pentru barbatii, respectiv femeile de 80-84 de ani. Cel putin o treime din populatia in varsta de peste 90 de ani este afectata de dementa.

La ora actuala, estimarile indica existenta a 36 milioane de oameni din intreaga lume bolnavi de Alzheimer. In cazul in care boala ramane una incurabila, pana in anul 2050 numarul celor care sufera de aceasta forma de dementa se va tripla, pana la cifra de 115 milioane de persoane.

Manifestarea tendintei de imbatranire a populatiei este principalul factor generator al acestor proiectii sumbre. Conform datelor publicate de Natiunile Unite, se estimeaza o dublare a procentului locuitorilor globului cu varsta de peste 60 de ani, intr-un interval de doar 40 de ani: de la 11% (in anul 2010) din totalul populatiei planetei, la 22% in anul 2050. In Europa ponderea persoanelor in varsta de peste 60 de ani va ajunge in anul 2050 la 34%, de la 22% in 2010. Cat priveste Romania ponderea persoanelor de peste 60 de ani se va situa la circa 36% in 2050 (fata de 20% in 2010).

Provocari…

“Alzheimer este cea mai importanta forma de dementa si este, fara indoiala, una dintre cele mai mari provocari medicale, dar si socio-economice pe care le are de infruntat societatea noastra astazi. In spatele cifrelor se ascunde o suferinta umana imensa, iar societatea noastra trebuie sa faca fata provocarii”, spune Max Link, Director Consultanta Medicala in cadrul Grupului Allianz.

Conform unui studiu Allianz Demographic Pulse care analizeaza proiectiile evolutiei riscului de dementa, povara pusa asupra economiei de cheltuielile cu persoanele ce sufera de dementa este deja mare. Astfel, la nivel mondial se estimeaza un cost total de 450 miliarde de euro pentru bolnavii de Alzheimer in anul 2010. Cifra include nu doar costurile pentru ingrijire medicala formala, dar si cele informale existente in cazul ingrijirii acordate de catre rude. La nivel global, in jur de 42% din totalul costurilor se refera la ingrijirea formala si informala si numai 16% din aceste costuri reprezinta exclusiv servicii medicale, cu toate ca pentru marea majoritate (peste 70%) a bolnavilor cu dementa, ingrijirea acestora se face acasa, de catre rude.

In tarile industrializate din vestul Europei, costurile cu ingrijirea unui pacient cu manifestari de dementa depasesc veniturile medii anuale ale populatiei. In Marea Britanie, de exemplu, calculele cercetatorilor indica faptul ca este nevoie de 32.265 euro pentru ingrijirea unui bolnav de Alzheimer, in conditiile in care venitul mediu per locuitor se situeaza la 28.825 euro. Asociatia Elvetiana de Alzheimer estimeaza costurile individuale de ingrijire pentru un pacient ce sufera de dementa la 42.500 de euro.

Alzheimer:sperante pentru viitor...
Prognozele arata sumbru, dar tocmai de aceea nu trebuie sa evitam sa discutam pe acest subiect extrem de sensibil, al ravagiilor pe care le face manifestarea tot mai frecventa a Alzheimer-ului. Recunoasterea zilei de 21 septembrie ca fiind Ziua Mondiala Alzheimer este un pas inainte in directia constientizarii, a unei mai bune intelegeri. more

Urmare a proiectiilor privind evolutiile demografice, este important sa intelegem boala si cum sa interactionam cu persoanele afectate de aceasta boala. Unul din efectele bolii este reprezentat de pierderea orientarii spatiala si temporala. Asta inseamna ca este necesar sa gasim solutii care sa permita persoanelor afectate sa duca o viata independenta cat mai mult timp posibil. Asta inseamna si necesitatea sustinerii rudelor celor afectati si altor persoane care ingrijesc bolnavii de Alzheimer. O posibila optiune ar fi extinderea centrelor de zi care ofera ingrijire”, declara Michaela Grimm, economist senior in cadrul Allianz.

Desi nu exista inca nici un semn pozitiv care sa ofere speranta gasirii unui leac pentru Alzheimer, tratarea precoce a bolii poate face o diferenta, nu numai pentru persoanele care traiesc cu povara acestei boli si pentru ingrijitorii lor, dar, de asemenea, la nivelul bugetului public.

Guvernele ar trebui sa cheltuiasca acum pentru a face economii mai tarziu. Cercetatorii spun ca diagnosticarea bolii in faze incipiente poate genera economii nete de pana la 10.000 de dolari per pacient in țarile cu venituri mari. Actualmente, pana la trei sferturi dintre oamenii din intreaga lume care traiesc cu povara dementei nu au fost diagnosticati, creand un imens "decalaj de tratament".

Imbunatațirea diagnosticarii timpurii depinde de inlaturarea credintei false ca dementa este o parte normala a procesului de imbatranire si ca nimic nu poate fi facut. Medicamente, sprijin și consiliere pentru persoanele cu dementa in stadiu incipient, precum si ingrijitorii pot imbunatați calitatea vieții si chiar vigilenta mentala.

Fiecare tara ar trebui sa aiba o strategie nationala in legatura cu manifestarea dementei, inclusiv imbunatatirea programelor de formare a personalului medical in vederea identificarii primelor semne de manifestare a dementei, imbunatatirea accesului la tratamente cu medicamente si non-medicamentoase. Multe dintre tari, cum ar fi Australia, Anglia, Franța, Norvegia și Coreea de Sud au acceptat aceasta provocare.

Este vital sa ne concentram pe a face tot ce este posibil pentru a reduce riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, in primul rand. Asta inseamna, de exemplu, modificarea stilului de viata. Poate insemna dieta, controlul greutatii si exercitii fizice, pentru ca toate acestea combat unul dintre factorii de risc pentru boala Alzheimer, respectiv diabetul. Renuntarea la fumat, tratarea depresiilor majore si mentinerea eforturilor intelectuale active pot, de asemenea, ajuta. Unii medici recomanda, de asemenea, controlul tensiunii arteriale, mentinerea nivelului de colesterol sanatos, reducerea stresului si un somn bun.

Masuri care pot scadea riscul de a dezvolta o forma de dementa

Cercetatorii au descoperit cateva moduri in care ne putem proteja creierul de anumite riscuri si care ar putea contribui si la scaderea riscului de a dezvolta Alzheimer, iar in anii ce urmeaza ne putem astepta la noi descoperiri. Iata cateva aspecte care merita retinute si care pot contribui la scaderea riscului de a dezvolta o forma de dementa la o varsta mai inaintata, ajutandu-ne sa ramanem intr-o forma buna fizica si mentala.

more
 • Un stil de viata active- stilul de viata pasiv, care nu implica multa activitate mentala sau fizica favorizeaza dezvoltarea dementei. De fapt, a duce un stil de viata activ cat mai mult posibil poate ajuta la prevenirea unui mare numar de boli. Cercetatorii au aratat ca exercitii complexe la o varsta inaintata pot reduce ci 50% riscul unul declin in ceea ce priveste performanta mentala.
 • Creierul trebuie exersat- puteti ramane activi mental daca va place sa cititi, sa scrieti, sa rezolvati cuvinte incrucisate, sa cantati la un instrument, sau conversati frecvent cu alte persoane. Cu cat este mai intensa activitatea creierului, cu atat mai activi ramanem la o varsta mai inaintata. Pianul, de exemplu, face minuni pentru memorie, mai ales daca ne gandim la faptul ca abilitatile motorii necesare pentru a canta imbunatatesc in acelasi timp circulatia.
 • Antrenamentul constant al creierului- in cazul in care nu ne mai antrenam si provocam creierul in mod constant, reteaua conexiunilor dintre celulele creierului se deterioreaza.
 • Alimentatia adecvata- o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume care contin vitaminele C si E poate contribui la scaderea riscului de dezvoltare a dementei. In plus, e important sa te asiguri ca pestele face parte din dieta macar o data pe luna. O dieta cu multe grasimi, pe de alta parte, poate duce la greutate in plus, alterand circulatia la nivelul creierului si crescand, in consecinta, riscul de manifestare a dementei. In plus, alcoolul si tutunul pot facilita aparitia bolii, fiind substante care distrug celulele creierului.
 • Nu tine de genetica, mai degraba tine de gen- dementa poate fi rar atribuita unor factori genetici. Statisticile ne arata, mai degraba, ca femeile dunt cele mai expuse. Dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 65 si 90 de ani care sufera de forme de dementa, 70% sunt femei, prin urmare acestea sunt cele care ar trebui sa acorde mai multa atentie prevenirii.
 • Gandurile pozitive pot ajuta- depresia se numara, la randul sau, printre factorii de risc. In special in randul persoanelor tinere, depresia poate cauza simptome similare celor cauzate de dementa. Cu toate ca incidenta este mai scazuta in randul persoanelor tinere, oamenii pot fi diagnisticati cu o forma timpurie de dementa chiar de la varsta de 30 de ani daca depresia nu este tratata.
 • Efectele poluarii- datele sugereaza faptul ca persoanele care vin cu regularitate in contact cu pesticide, de exemplu (asa cum este cazul agricultorilor sau viticultorilor), cu metale grele otravitoare sau cu anumiti solvent sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta o forma de dementa. Este important sa ne protejam in masura in care acest lucru este posibil si din acest punct de vedere.
Lumea imbatraneste: vom fi tot mai multi cu varste de peste 75 de ani

Deja traficul din zilele noastre este periculos in special pentru cei foarte tineri sau foarte varstnici. Conceptul de mobilitate de maine trebuie sa ia in calcul ca este necesar ca traficul sa ramana gestionabil in mega-orase, pentru toate grupele de varsta. "Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti" considera Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

more

"Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti"

Toti cei care au trait in New York sau Tokyo in anii ’70 erau parte a unei minoritati globale in ciuda celor peste 10 milioane de locuitori in fiecare din aceste doua orase. Astazi exista deja 23 astfel de mega-orase si aproape fiecare a zecea persoana a lumii traieste in unul dintre ele. Conform expertilor, populatia globului va creste cu 2,3 miliarde de persoane pana in 2050, toti acestia urmand sa fie absorbiti de ariile urbane. Conform unui studiu al Natiunilor Unite, aproximativ 67% din populatia lumii va ajunge, in 2050, sa traiasca in orase. Pana atunci, numarul mega-oraselor ar putea sa creasca la aproximativ 100.

Daca ne gandim la masele de oameni care se vor deplasa in aceste orase si la nivelul insuportabil al traficului, devine clar ca actualele sisteme de trafic nu vor mai face fata. Pana cand noi concepte vor fi puse in practica, trebuie protejati cei mai vulnerabili participanti la trafic. "Este clar ca subiectul sigurantei in trafic capata mai multa importanta intr-o societate care imbatraneste. In Statele Unite si Europa numarul celor cu varsta peste 75 de ani se va dubla pana in anul 2050, iar in Asia va fi chiar de aproape patru ori mai mare decat in prezent. Pentru o cat mai buna calitate a vietii la o varsta inaintata trebuie sa iti pastrezi mobilitatea, chiar si atunci cand vederea, auzul, flexibilitatea si reactiile incep sa se deterioreze”, explica Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

Ponderea populatiei cu varsta peste 75 de ani (%)

  2012 2030 2050
Europa 8,55 11,71 16,57
Belgia 8,78 10,76 14,38
Danemarca 7,11 11,31 14,61
Germania 9,54 13,45 20,18
Finlanda 8,22 13,30 14,80
Franta 9,00 12,12 15,69
Grecia 9,69 11,63 17,36
Luxemburg 6,73 8,63 13,91
Irlanda 5,08 8,09 11,82
Italia 10,27 12,91 19,00
Olanda 7,11 11,78 16,61
Austria 8,05 11,29 17,17
Portugalia 8,82 11,79 17,37
Suedia 8,48 11,93 14,24
Spania 8,88 11,09 17,75
Marea Britanie 7,99 10,59 13,79
Bulgaria 8,04 11,71 16,33
Estonia 8,01 10,80 14,81
Letonia 7,78 10,61 16,48
Lituania 7,48 9,64 15,49
Malta 6,72 12,32 14,61
Polonia 6,59 10,66 15,04
Romania 6,75 9,56 15,71
Republica Ceha 6,64 11,33 14,63
Ungaria 7,49 11,17 14,86
Cipru 5,62 9,29 12,36
Asia 2,57 4,34 8,19
Rusia 5,99 7,60 10,16
Turcia 2,28 3,89 8,16
Statele Unite 6,17 9,16 11,76
Australia 6,31 9,46 12,99
Evolutia demografica- mai multi
locuitori ai planetei si mai multi
pensionari

Evolutia populatiei planetei, conform previziunilor realizate de institutii internationale poate fi sintetizata pe scurt astfel- mai multi si cu varste mai avansate (o pondere mai mare a pensionarilor). more

"Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti"

Toti cei care au trait in New York sau Tokyo in anii ’70 erau parte a unei minoritati globale in ciuda celor peste 10 milioane de locuitori in fiecare din aceste doua orase. Astazi exista deja 23 astfel de mega-orase si aproape fiecare a zecea persoana a lumii traieste in unul dintre ele. Conform expertilor, populatia globului va creste cu 2,3 miliarde de persoane pana in 2050, toti acestia urmand sa fie absorbiti de ariile urbane. Conform unui studiu al Natiunilor Unite, aproximativ 67% din populatia lumii va ajunge, in 2050, sa traiasca in orase. Pana atunci, numarul mega-oraselor ar putea sa creasca la aproximativ 100.

Daca ne gandim la masele de oameni care se vor deplasa in aceste orase si la nivelul insuportabil al traficului, devine clar ca actualele sisteme de trafic nu vor mai face fata. Pana cand noi concepte vor fi puse in practica, trebuie protejati cei mai vulnerabili participanti la trafic. "Este clar ca subiectul sigurantei in trafic capata mai multa importanta intr-o societate care imbatraneste. In Statele Unite si Europa numarul celor cu varsta peste 75 de ani se va dubla pana in anul 2050, iar in Asia va fi chiar de aproape patru ori mai mare decat in prezent. Pentru o cat mai buna calitate a vietii la o varsta inaintata trebuie sa iti pastrezi mobilitatea, chiar si atunci cand vederea, auzul, flexibilitatea si reactiile incep sa se deterioreze”, explica Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

Populatia cu varsta peste 75 de ani

  2012 2030 2050
Europa 8,55 11,71 16,57
Belgia 8,78 10,76 14,38
Danemarca 7,11 11,31 14,61
Germania 9,54 13,45 20,18
Finlanda 8,22 13,30 14,80
Franta 9,00 12,12 15,69
Grecia 9,69 11,63 17,36
Luxemburg 6,73 8,63 13,91
Irlanda 5,08 8,09 11,82
Italia 10,27 12,91 19,00
Olanda 7,11 11,78 16,61
Austria 8,05 11,29 17,17
Portugalia 8,82 11,79 17,37
Suedia 8,48 11,93 14,24
Spania 8,88 11,09 17,75
Marea Britanie 7,99 10,59 13,79
Bulgaria 8,04 11,71 16,33
Estonia 8,01 10,80 14,81
Letonia 7,78 10,61 16,48
Lituania 7,48 9,64 15,49
Malta 6,72 12,32 14,61
Polonia 6,59 10,66 15,04
Romania 6,75 9,56 15,71
Republica Ceha 6,64 11,33 14,63
Ungaria 7,49 11,17 14,86
Cipru 5,62 9,29 12,36
Asia 2,57 4,34 8,19
Rusia 5,99 7,60 10,16
Turcia 2,28 3,89 8,16
Statele Unite 6,17 9,16 11,76
Australia 6,31 9,46 12,99

Allianz Tiriac Asigurari SA este inregistrata ca operator de date cu caracter personal nr. 779 si prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, in conformitate cu prevederile legale in materie de prelucrare a datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, in scopul prestarii serviciilor de asigurare.