Contact

 

Atentie, scoala!
15 septembrie vine in fiecare an cu mai multe provocari pentru soferi si pentru parinti. Pentru soferi pe de-o parte pentru ca trebuie sa fie mult mai atenti in trafic pentru a-i proteja pe cei mici, mai ales atunci cand circula in vecinatatea scolilor. more

Copiii reprezinta o provocare dubla in trafic pentru soferi si sunt mult mai vulnerabili fata de alte categorii de pietoni (adulti). De ce o provocare dubla? Datorita staturii lor sunt observati cu dificultate de unele categorii de participanti la trafic, de exemplu de soferii de camioane. In plus, copiii observa pericolele din trafic mai greu, estimeaza greu viteza masinilor din trafic decat adultii si au reactii spontane, imprevizibile, greu de anticipat pentru soferi.

Datele statistice publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca la nivel global, accidentele in trafic sunt principala cauza a deceselor in randul tinerilor cu varsta intre 10 si 24 de ani. Aproape 400.000 de persoane sub 25 de ani mor anual in accidente rutiere (in medie peste 1.000 de persoane zilnic).

Aceste date ar trebui sa traga un semnal de alarma atat parintilor, care sunt responsabili de pregatirea copiilor si a tinerilor aflati in grija lor astfel incat sa se protejeze in trafic, cat si soferilor care au responsabilitatea de a conduce preventiv, respectand regulile Codului Rutier.


Adultii- un model pentru copii

Desi ar trebui sa fie primii care sa reprezinte un exemplu, in momentul in care isi duc copiii la scoala, incalca adesea tocmai regulile pe care ar trebui sa le respecte copiii si ei insisi in trafic, transmitand astfel copiilor semnale derutante. Chiar daca adultii se pot proteja mult mai bine in trafic decat copiii, si au o atitudine mai relaxata in trafic, trebuie sa isi aminteasca permanent faptul ca obiceiiurile lor (inclusiv abaterile de la regulile de circulatie, cum ar fi de exemplu traversarea la culoarea rosie a semaforului) vor fi preluate foarte usor de copii.

Este, asadar, important ca atunci cand suntem in trafic impreuna cu copiii, sa respectam si noi ca adulti ce ii invatam pe ei legat de regulile de circulatie. Daca ceea ce le spunem si ceea ce facem noi in trafic ca adulti sunt doua lucruri diferite, copiii vor prelua mai degraba comportamentul nostru, nu ceea ce le spunem.

Allianz Tiriac Asigurari SA este inregistrata ca operator de date cu caracter personal nr. 779 si prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal, in conformitate cu prevederile legale in materie de prelucrare a datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, in scopul prestarii serviciilor de asigurare.